Een eenvoudig montuur kan je gezicht volledig veranderen. We houden er allemaal wel van om een goede zonnebril te dragen als we aan het zonnen zijn of een nette bril terwijl we de nieuwe film met Ryan Gosling in de bioscoop bekijken. Tegenwoordig beschouwen we een bril allemaal als vanzelfsprekend, toch? Maar hoe was het vroeger precies met brillen? Heb je je ooit afgevraagd wie en wanneer eigenlijk met het ongelooflijke idee van een bril kwam? Blijf een paar minuten en je zult het weten.

Laten we beginnen met een leuk feit over brillen op sterkte - Seneca, de bekende stoïcijnse filosoof en adviseur van keizer Nero, was naar verluidt een van de eerste mensen die het zat was om niet alle Romeinse boeken te kunnen lezen die hij wilde lezen vanwege zijn slechte zicht. Dus nam hij een glazen wereldbol, vulde die met water, legde er een boek achter en ging door met het lezen van boeken. We zullen nooit weten of dit waar is of niet, maar omdat we ook de gekke kant van Seneca wel kennen, denken we dat hij daadwerkelijk achter glazen bol met water zat om zijn geliefde boeken te lezen.

Het allereerste echte visueel hulpmiddel werd rond 1000 N.C. gemaakt voor verzienden en werd leessteen genoemd. Het was een glazen cirkel die als een vergrootglas diende. Maar hoe werd deze steen in de Middeleeuwen in vredesnaam gebruikt? Je legt het simpelweg bovenop de brief van je Romeinse penvriend terwijl je de nieuwste roddels over Constantijn VIII leest. Dat is alles!

En hoe zit het met zonnebrillen, vraag je je misschien af? Nou, de geschiedenis van zonnebrillen begon toen de Romeinse keizer Nero genoeg had van zijn ogen dichtknijpen terwijl hij naar bloedige gladiator wedstrijden keek. Dus nam hij een mooi gepolijste smaragd edelsteen, hield hem voor zijn ogen en daar was het - de allereerste zonnebril. In de 14e eeuw werden zonnebrillen gedragen door Chinese rechters die bang waren dat het uiteindelijke vonnis al duidelijk zou zijn af te lezen vanaf hun eerlijke ogen. Wat een coole ploeg waren deze Chinese rechters destijds al!

De echte bloei voor de brillenindustrie was zeker tijdens de 20e eeuw. Kom op, laten we samen de vorige eeuw doorlopen!

Populaire brillen: 1910 – 1940

Eyewear Polo Ralph Lauren, Giorgio Armani, Ray-Ban, Max Co

Gedurende deze jaren waren alle zonnebrillen en brillen op sterkte in principe hetzelfde, met ronde monturen en gevoelige kleuren. Langzaam en onopvallend werden brillen onderdeel van de snelgroeiende mode-industrie. In 1929 begon Sam Foster zijn beschermende zonnebril te verkopen in New Jersey en zijn Foster Grants waren de absolute eerste in massa geproduceerde zonnebrillen en ze maakten al snel deel uit van de modewereld. Kort daarna begonnen mensen een beetje avontuurlijker te worden, vooral met hun favoriete zonnebril. Het is nog steeds van toepassing, dat alles er een beetje mooier uitziet met een beetje kleur, toch?

Populaire brillen: 1940 – 1970

Eyewear Kerbholz, Prada, Tom Ford, Ray-Ban

Tijdens de late jaren ‘30 en vroege jaren ‘40 zijn de bril en de zonnebril een fascinerend pad bewandeld. Het was met name in deze jaren dat zonnebrillen 'cool' werden. Filmsterren begonnen een zonnebril te gebruiken met als redenering om zich erachter te kunnen verschuilen, die erg op deze Kerbholz modellen lijken; Edward H. Land vond het Polaroid-filter uit; de Ray-Ban Aviator zonnebrillen werden erg populair en het eerste ‘’cat eye’ montuur werd uitgevonden - deze lijken veel op de Prada monturen die wij voor je hebben. En ja, gedurende deze jaren kon je een knappe man herkennen aan zijn bril die hij droeg, deze waren zeer vergelijkbaar met de Ray-Ban Clubmaster modellen, op elke hoek van de straat. Wat een geweldige tijden waren dit!

Populaire brillen: 1970 – 1990

Eyewear Ray-Ban, Carrera, Dolce&Gabanna, Marc Jacobs

In de jaren na 1970 hadden modeontwerpers en beroemdheden een gigantische impact op de brillenmarkt! Iedereen moest een bril hebben die groot genoeg was om een statement te maken, zeer vergelijkbaar met die van Dolce & Gabbana. Gekke kleuren en ronde monturen zoals deze Ray Bans - dat is wat de flowerpower jeugd bezig hield! Kleuren waren de meest bewonderde trend in de jaren 70 en brillen op sterkte zijn zeker niet overgeslagen. Als je dat leuk vindt, zijn hier de perfecte brillen voor jou!
Dacht je dat de jaren 70 wild genoeg waren? Echt niet! De jaren 80 kwamen in een nog grotere stijl. Alles was een beetje gekker dan eerst en het was absoluut verbazingwekkend! We wedden dat sommige van je familieleden Aviators zoals deze Ray-Bans droegen bij het lezen van stripboeken! Of verbergden ze hun gezichten achter een paar zoals deze Carrera modellen tijdens de zomer '85? Ga terug in de tijd en grijp nu je favoriete zonnebril!

Populaire brillen: 1990 – 2010

Eyewear Ray-Ban, Giorgio Armani, Jimmy Choo, Pesol

De jaren 90 waren zo'n legendarisch decennium en de brillen waren niet anders. De grote, extra grote bril was nog steeds in stijl, maar die werd langzaam opzij geschoven door een kleinere, fijnere bril, die tot in de late jaren 2000 stijlvol bleef. We weten niet of je het hebt gemerkt, maar deze trend is duidelijk teruggekeerd dit jaar, dus geloof het of niet, je zult overal in dit jaar een zonnebril zien die lijkt op deze of deze Ray-Bans!
Wie herinnert zich Clark Kent of ook wel Superman? Wel, wij doen dat zeker. Hoewel Clark een superheld was, was zijn zicht niet zo perfect, dus droeg hij een vierkante bril op sterkte. Niet alleen het fictieve karakter van Clark Kent droeg zo'n bril! Iedereen wilde in de jaren 90 een bovennatuurlijk mens zijn en we geloven dat er ook in 2018 niet zoveel is veranderd. Als je menselijke vorm ook slecht zicht heeft, zorg dan voor een stijlvolle bril zoals deze Ray-Bans of deze Persols!
In de 2010's kwam het beroemde gezegde 'Hoe groter, hoe beter' terug net als de oversized zonnebrillen. Als je je gezicht nog steeds succesvol van de wereld wilt verbergen, kijk dan zeker eens naar deze Giorgio Armani zonnebrillen of deze Jimmy Choo’s! Ze waren acht jaar geleden beroemd en ze zijn nog steeds chic. Je zult deze zeer bekende Ray-Ban Justin zonnebril of deze Ray-Ban brillen op sterkte erg op prijs stellen als je op zoek bent naar een klassieke bril die bijna tien jaar geleden al beroemd was en zeker nog niet snel verdwijnt!

Daar zijn we dan allen, dat was onze terugblik naar de geschiedenis van de brillen, we hopen dat je iets nieuws hebt geleerd! Of je nu van vintage brillen houdt of je liever je geld uitgeeft aan een avant-garde bril dat nog niemand anders heeft, je zult blij zijn om onze website te bekijken, want we hebben het allemaal! Neem een kijkje, we zullen niks doorvertellen.