Wie het grootste deel van de dag of avond naar beeldschermen kijkt, moet goed letten op zogenaamde digitale oogvermoeidheid. We kijken samen naar wat het inhoudt en hoe je het kunt voorkomen.

Hoe schermtijd ons zicht beïnvloedt


In de verschillende situaties waarin we naar beeldschermen kijken, worden er allerlei soorten prikkels verwerkt door ons lichaam.

- Lange uren: Vergeleken met een natuurlijke omgeving moeten je ogen harder werken om zich scherp te stellen en een helder beeld op het scherm te zien. Langdurige inspanning is daardoor ook uitputtend.

- Blootstelling aan blauw licht: Digitale schermen stralen blauw licht uit, wat bijdraagt aan oogvermoeidheid en zelfs de slaapcyclus verstoort als je ogen hier 's nachts aan worden blootgesteld.

- Slechte verlichting: Verblinding of reflecties  van andere lichtbronnen op het scherm kunnen ook leiden tot oogvermoeidheid. Je ogen moeten zich namelijk continu aanpassen aan het contrast tussen het scherm en de omgeving, wat vermoeiend kan zijn.

- Verkeerde kijkafstand en kijkhoek: Te ver of te dichtbij naar een scherm kijken en het scherm in de verkeerde hoek bekijken, kan leiden tot ongemak voor de ogen.

- Minder knipperen: Bij het gebruiken van digitale apparaten hebben mensen de neiging om minder vaak te knipperen, wat kan leiden tot droge ogen en ongemak.

- Ongecorrigeerde zichtproblemen: Bijziendheid, verziendheid of astigmatisme die niet gecorrigeerd zijn, kunnen de genoemde problemen versterken.

Als je regelmatig last hebt van meerdere van bovenstaande kwalen, is de kans groot dat je vroeg of laat een vorm van digitale oogvermoeidheid ontwikkelt. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen die variëren in intensiteit.

Veel voorkomende symptomen van vermoeide ogen zijn geïrriteerde ogen, wazig zien, hoofdpijn, lichtgevoeligheid, moeite met scherp zien, dubbel zien, nek-, schouder- of rugpijn, verhoogde traanproductie of droge ogen, algehele vermoeidheid en zelfs concentratieproblemen.

Als vuistregel geldt: als je je onprettig voelt “rondom je ogen”, zul je deze tekenen waarschijnlijk herkennen.

 



Hoe kun je vermoeide ogen tegengaan?

Het beste is om in het algemeen goed voor je ogen te zorgen. Hiervoor kun je veel advies vinden op onze blog en op internet.

Maar er is echter een heel krachtig hulpmiddel die je kan helpen, en we zijn er trots op dat we de enige winkel zijn die dit online aanbiedt (sinds voorjaar 2024)!

Wat zijn Eyezen®-brillenglazen?


Eyezen® is een monofocale brillenglazenlijn voor dagelijks gebruik, met een optimaal vermogen om de ogen te laten ontspannen en verlichten. Het combineert een blauwlichtfilter met verschillende optische oplossingen om objectafstand en blikrichting te verbeteren.

  • Eyezen® Focus-technologie vermindert de inspanning die nodig is bij het gebruik van digitale apparaten en verbetert de leesbaarheid van teksten.

  • BlueUV™ Filter System voorkomt de eerder genoemde effecten van blauw licht.

Met deze combinatie zorgen Eyezen®-brillenglazen ervoor dat je ogen comfortabeler kunnen kijken naar schermen, alsook helderder zicht vanuit alle afstanden en hoeken. Daarnaast bieden ze een verbeterde contrastwaarneming en minder verblinding en schittering.

88% van de gebruikers zegt tevreden te zijn met hun Eyezen®-brillenglazen

3/4 zegt minder visuele vermoeidheid te ervaren*

 



Welke Eyezen®-brillenglazen kan ik bestellen?

Eyerims biedt de Eyezen® Boost-lijn brillenglazen aan. De mate van correctie wordt gecombineerd met de mate van vergroting die ze bieden, om gemakkelijker en scherper te kunnen zien.

  • Eyezen® Boost 0.4 bieden een sterkte van 0,4 en zijn het meest geschikt voor brildragers tussen de 18-34 jaar van wie de ogen nog niet veel hulp nodig hebben.
  • Eyezen® Boost 0.6 zijn het meest geschikt voor mensen tussen de 35-39 jaar van wie de ogen al enige tijd zwaar belast worden.




Hoe kan ik Eyezen®-brillenglazen bestellen?

Je kunt Eyezen®-brillenglazen kiezen bij het bestellen van een bril op sterkte bij eyerim. De prijs is vanaf € 99,90